Η στροφή των εταιρειών προς την υιοθέτηση μιας βιώσιμης συσκευασίας μπορεί να μην αποτελεί μία πρόσφατη τάση, ωστόσο, το 2023 διαφαίνεται ότι θα είναι μία χρονιά που η βιωσιμότητα θα μας απασχολήσει περισσότερο από ποτέ. Οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θέτουν ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη χρήση πλαστικών και χάρτινων συσκευασιών, γεγονός που αναμένεται να αλλάξει συνολικά τον κλάδο της συσκευασίας. Σε εγχώριο επίπεδο έχουν ξεκινήσει ήδη οι συζητήσεις για την εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας, ένα σύστημα που προτρέπει τον καταναλωτή να επιστρέψει τη συσκευασία προς ανακύκλωση έναντι ενός προσυμφωνημένου αντιτίμου.

Ήδη τα τελευταία χρόνια, οι ίδιοι οι καταναλωτές έχουν ξεκινήσει και στην Ελλάδα να δείχνουν την προτίμησή τους σε εταιρείες που εφαρμόζουν βιώσιμες πρακτικές και προσφέρουν λύσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Μάλιστα, αυτές οι πρακτικές αποτελούν και κριτήριο αγοράς καθώς οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν να προβούν σε αγορά από εταιρείες που περιορίζουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.

Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν να δούμε πώς διαμορφώνεται το τοπίο στον κλάδο και ποιες είναι οι τάσεις που αναμένεται να μας απασχολήσουν το 2023 όσον αφορά στη βιώσιμη συσκευασία.

Τάση 1η: 100% ανακυκλωμένο πλαστικό

Η χρήστη του πλαστικού είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε παγκόσμια κλίμακα παράγονται 300 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών απορριμμάτων τον χρόνο ενώ περισσότεροι από 8 εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στη θάλασσα.

Η ανθεκτικότητα ωστόσο του υλικού το έχει κατατάξει ανάμεσα στα πιο δημοφιλή στον χώρο της συσκευασίας. Η νέα τάση θέλει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν προϊόντα και υλικά από 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό, πλαστικό δηλαδή που έχει προέλθει από ανακυκλωμένα υλικά. Η χρήση 100% ανακυκλωμένων πλαστικών μειώνει τις εκπομπές CO2 ενώ περιορίζει τη χρήση ορυκτών καυσίμων τα οποία χρειάζονται για τη δημιουργία του πλαστικού.

Τάση 2η: Μικρότερες συσκευασίες

Έχουμε αναφερθεί ξανά στο παρελθόν για τη σημαντικότητα της χρήσης της κατάλληλης σε μέγεθος συσκευασίας για τις παραγγελίες κυρίως σε επίπεδο ικανοποίησης του πελάτη. Αυτή τη φορά όμως, εισέρχεται και ένας νέος παράγοντας που σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και την οικολογική συνείδηση της επιχείρησης.

Αναλογιστείτε πόσο υλικό σπαταλάτε όταν επιλέγετε ένα μέγεθος συσκευασίας για όλες τις παραγγελίες σας ανεξάρτητα από το μέγεθος του προϊόντος που περικλείεται σε αυτή.

Συμβαίνει συχνά πολύ μεγάλες συσκευασίες να περιέχουν πολύ μικρά προϊόντα. Η νέα τάση ακολουθείται από τη λογική «less is more» καθώς μικρότερες συσκευασίες σημαίνουν μικρότερη κατανάλωση και επομένως πράσινες λύσεις συσκευασίας προς όφελος του περιβάλλοντος.

Τάση 3η: Συσκευασίες από φυσικά υλικά

Μία νέα τάση που πρόκειται να κερδίσει έδαφος το 2023 είναι η δημιουργία συσκευασιών από φυσικά υλικά που εκτός από το χαρτί και το ξύλο, περιλαμβάνει και υλικά όπως το άμυλο καλαμποκιού και πατάτας, το ζαχαροκάλαμο ή τα φύκια.

Η αξιοποίηση αυτών των υλικών περιορίζει τη χρήση πλαστικού, μειώνει την παραγωγή χημικών και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα, επιχειρήσεις που αξιοποιούν τη τάση αυτή για τις συσκευασίες τους αναδεικνύουν την πράσινη συνείδησή τους και συμβάλλουν ενεργά στη μείωση της περιβαλλοντικής καταστροφής,

Τάση 4η: Τεχνολογία και βιωσιμότητα

Ο κλάδος της συσκευασίας δεν θα μείνει ανεπηρέαστος από την τεχνολογία η οποία αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο το 2023. Τόσο το «blockchain» όσο και το LoT ή άλλες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων, στη βελτιστοποίηση των υλικών συσκευασίας και στην ενδυνάμωση του κλάδου.

Το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και την επαλήθευση της βιωσιμότητας των υλικών συσκευασίας σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού. Το IoT μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της παραγωγής συσκευασιών, μειώνοντας τα απόβλητα και τις εκπομπές άνθρακα.

Η βιώσιμη συσκευασία ως η πλέον κατάλληλη λύση στις ανάγκες σας θα μπει στο μικροσκόπιο κάθε επιχείρησης το 2023. Οι απαιτήσεις των καταναλωτών έχουν αλλάξει και η ανάγκη για προστασία του περιβάλλοντος έχει γίνει πιο επιτακτική από ποτέ. Αναζητήστε βιώσιμες λύσεις που συνδυάζουν λειτουργικότητα και οικονομία και κάντε ένα βήμα μπροστά πριν τον ανταγωνισμό.

Η εξειδικευμένη ομάδα μας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας λύσει κάθε απορία και να σας προτείνει εναλλακτικές με γνώμονα τις απαιτήσεις τις επιχείρησής σας.