Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και τους τρόπους με τους οποίους τόσο οι ιδιώτες όσο και οι εταιρείες μπορούν  να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σε αυτό το κλίμα γενικού προβληματισμού για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, ο κλάδος της συσκευασίας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι το 46% των πλαστικών αποβλήτων προέρχεται από συσκευασίες (Geyer 2020).

Τα οικολογικά υλικά συσκευασίας αποτελούν για τις εταιρείες τη γέφυρα για τη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο και πράσινο μέλλον όπως αποτυπώνεται στις έρευνες και τις μελέτες οργανισμών ανά τον κόσμο. Ας δούμε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά:

  1. Το 40% των πλαστικών συσκευασιών που παράγονται χρησιμοποιείται μόνο μία φορά πριν πεταχτεί.
  2. Η επαναχρησιμοποίηση μόνο του 10 έως 20% των πλαστικών συσκευασιών θα μπορούσε να μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς κατά 50%.
  3. Μόνο το 14% των πλαστικών συσκευασιών συλλέγεται για ανακύκλωση παγκοσμίως.

Το βασικό χαρακτηριστικό των οικολογικών ή φιλικών προς το περιβάλλον υλικών συσκευασίας είναι ότι μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, να ανακυκλωθούν, να διασπαστούν, να μετατραπούν σε κάτι νέο χωρίς να προκαλούν ζημιά στο περιβάλλον.

Αν σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε ένα πιο πράσινο μέλλον για την επιχείρησή σας το 2024, ανακαλύψτε στη συνέχεια κάποια οικολογικά υλικά για τις συσκευασίες σας.

1.  Ανακυκλωμένος Χαρτοπολτός

Ο ανακυκλωμένος χαρτοπολτός είναι ένα οικολογικό υλικό συσκευασίας, καθώς είναι ανανεώσιμο, ανακυκλώσιμο και βιοδιασπώμενο. Παράγεται από χαρτί που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για ξυλεία ενώ απαιτεί λιγότερη ενέργεια για την παραγωγή του από τον πρωτογενή χαρτοπολτό. Το γεγονός ότι είναι  βιοδιασπώμενος σημαίνει ότι μπορεί να αποσυντεθεί φυσικά στο περιβάλλον χωρίς να δημιουργήσει ρύπους.

2. Κομποστοποίηση

Οι κομποστοποιήσιμες συσκευασίες παράγονται από φυτικά υλικά όπως άμυλο, ζαχαροκάλαμο, καλαμπόκι, σιτάρι ή άλλα δημητριακά και δεν δημιουργούν ρύπους κατά την αποσύνθεσή τους, η οποία γίνεται φυσικά στο περιβάλλον σε περίπου 90 μέρες. Το οφέλη από τις κομποστοποιήσιμες συσκευασίες είναι πολλά καθώς μειώνουν την ανάγκη για εξόρυξη και επεξεργασία ορυκτών πρώτων υλών (πετρέλαιο, φυσικό αέριο), μειώνουν την παραγωγή αποβλήτων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου γιατί δεν απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα κατά την αποσύνθεσή τους.

3. Κάνναβη

Η άλλοτε απαγορευμένη κάνναβη φαίνεται ότι αποτελεί πλέον τη λύση στη χρήση πλαστικού για τη δημιουργία συσκευασιών. Το φυτό αυτό που αναπτύσσεται πολύ πιο εύκολα από τα δέντρα, χρειάζεται λίγο νερό και δεν συμβάλλει στην αποψίλωση των δέντρων, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλήρως βιοδιασπώμενο πλαστικό το οποίο αποσυντίθεται σε διάστημα έως και έξι μήνες.

4. Κυτταρίνη

Η κυτταρίνη είναι ένα φυσικό πολυμερές που εξάγεται από το ξύλο ή τα φυτά και αποτελεί έναν ανανεώσιμο πόρο που είναι βιοδιασπώμενος και κομποστοποιήσιμος. Μέσω της επεξεργασία της μπορεί να μετατραπεί σε διάφορες μορφές όπως π.χ. σε ανθεκτικό χαρτί προσφέροντας ευελιξία στις εφαρμογές της. Η χρήση της κυτταρίνης προσφέρει μία φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στα υλικά που έχουν ως βάση το πετρέλαιο, συμβάλλοντας στη μείωση της εξάρτησης από τα συνθετικά πλαστικά.

5. Ανακυκλωμένο Πλαστικό

Μέσω της ανακύκλωσης, τα χρησιμοποιημένα πλαστικά απορρίμματα μετατρέπονται σε νέα υλικά που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες για τη δημιουργία συσκευασιών,  μειώνοντας την ανάγκη για εξόρυξη και επεξεργασία νέων ορυκτών πόρων. Αξίζει βέβαια να σημειώσουμε ότι υπάρχει περιορισμός στις φορές που μπορεί το πλαστικό να ανακυκλωθεί.

6. Μανιτάρια

Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο οικολογικό υλικό καθώς ήδη έχει αξιοποιηθεί στον κλάδο της συσκευασίας και αναμένεται να αποτελέσει στο μέλλον ένα ισχυρό δομικό υλικό και για την κατασκευή σπιτιών. Εταιρείες όπως η ΙΚΕΑ και η DELL έχουν αξιοποιήσει αυτή την ανακάλυψη του 21ου αιώνα για να αντικαταστήσουν υλικά συσκευασίας που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, για να μετατραπούν τα μανιτάρια σε ένα χρήσιμο υλικό συσκευασίας, ακολουθείται μία διαδικασία που καθαρίζει γεωργικά απόβλητα, στη συνέχεια αυτά τα απόβλητα συνενώνονται με ένα πλέγμα από ρίζες μανιταριών το οποίο αποξηραίνεται για να μπορέσει τελικά να χρησιμοποιηθεί ως υλικό συσκευασίας. 

Το μέλλον είναι… πράσινο

Αποχαιρετώντας το 2023 είναι η ευκαιρία να πούμε αντίο σε πρακτικές που απειλούν το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και την καθημερινότητά μας, υιοθετώντας φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές. Ο κλάδος της συσκευασίας, ένας κλάδος δυναμικός που βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την εποχή του, διαρκώς αλλάζει και εξελίσσεται αναζητώντας νέους τρόπους και καινοτόμες μεθόδους για να ανταποκριθεί στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του περιβάλλοντος. Κάθε εταιρεία που θέλει να κάνει μία ισχυρή δήλωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει, έχει πλέον στις διάθεσή της, πολλές και διαφορετικές επιλογές σε υλικά για να σχεδιάσει τις συσκευασίες της, χωρίς να χάνει σε αισθητική, λειτουργικότητα και κόστος.