Αν η παγκόσμια πανδημία ανάγκασε τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο να ανακαλύψουν νέους τρόπους επιβίωσης εν μέσω γενικευμένων lockdown και κρατικών περιορισμών, η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με την παγκόσμια σύγκρουση στην Ουκρανία φαίνεται ότι γεννά νέες ανάγκες. Για μία ακόμα φορά, τα όρια και οι αντοχές των εταιρειών δοκιμάζονται με τον πιο βίαιο τρόπο, ενώ  δεν μένει ανεπηρέαστη και η βιομηχανία της συσκευασίας.

Ο κλάδος της συσκευασίας είναι ένας κλάδος που ταλαιπωρείται αρκετά τα τελευταία δύο χρόνια, με καθυστερήσεις και αναβολές στην αποστολή των αναγκαίων υλικών συσκευασίας, εξαιτίας των κυβερνητικών περιορισμών αλλά και της άνθισης του ηλεκτρονικού εμπορίου που έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για συσκευασίες άριστης ποιότητας και εξαιρετικής αντοχής, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες.

Βρισκόμαστε λοιπόν έναν μήνα πριν το Πάσχα και μόλις λίγους μήνες πριν την έναρξη των καλοκαιριών εκπτώσεων, και οι επιχειρηματίες εκφράζουν την ανησυχία τους για παραγγελίες σε είδη συσκευασίας που καθυστερούν περισσότερο από ποτέ, με χρόνους παράδοσης περισσότερο από έξι μήνες.

Πώς λοιπόν επηρεάζει η ενεργειακή κρίση τον κλάδο της συσκευασίας;

Επιβεβαιώνοντας τα χειρότερα σενάρια, η παγκόσμια ενεργειακή κρίση επηρέασε ολόκληρες μηχανές παραγωγής, κυρίως της Κίνας, η οποία βρίσκεται μπροστά σε μία από τις σημαντικότερες ενεργειακές προκλήσεις της ιστορίας της.

Η έλλειψη άνθρακα που οδήγησε στην εκτόξευση της τιμής του, η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας και οι νέες πολιτικές που στοχεύουν στον περιορισμό των εκπομπών άνθρακα, οδήγησε ολόκληρες βιομηχανίες να περιορίσουν τη λειτουργία τους ή στη χειρότερη περίπτωση να διακόψουν τελείως την παραγωγή.  Επιχειρήσεις στην Κίνα, καλούνται να περιορίσουν την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η παραγωγή.

Από την εξίσωση, δεν γίνεται να εξαιρέσουμε τη σημαντική αύξηση της τιμής των πρώτων υλών που είχε προηγηθεί καθώς και το διαρκώς αυξανόμενο δια θαλάσσης μεταφορικό κόστος.

Ο Διευθυντής Εμπορίου και Βιομηχανικής Πολιτικής του CEPI (Confederation of European Paper Industries), Bernard Lombard, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέφερε ότι το κόστος σε υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή χαρτιού έχει αυξηθεί κατά 30% συγκριτικά με την περασμένη χρονιά (πηγή: Packaging Europe), ενώ κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο η παραγωγή υλικών συσκευασιών παρουσίασε μείωση κοντά στο 15%, με το ποσοστό αυτό διαρκώς να μεταβάλλεται (πηγή: Rabobank).

Παράλληλα, σημαντική αύξηση στην τιμή των πρώτων υλών προκάλεσε και η πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία που αφενός οδήγησε στα ύψη το κόστος της ενέργειας και αφετέρου διέκοψε τις εξαγωγές από τη Ρωσία στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με δελτίο τύπου, η Tarsus Group, διοργανωτής της LabelExpo Europe, ενημέρωσε ότι  η έκθεση μεταφέρεται για τον Σεπτέμβριο του 2023 ως αποτέλεσμα των κλιμακούμενων ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που επηρεάζει τον κλάδο καθώς και της κατάστασης στην Ουκρανία. «Οι ελλείψεις σε υλικά, που προκλήθηκαν από την πανδημία, κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες, με μεγάλους χρόνους παράδοσης, διαταράσσοντας την εφοδιαστική αλυσίδα της Ευρώπης», αναφέρει στο δελτίο τύπου της η Tarsus Group.

Πώς επηρεάζει την Packitup η ενεργειακή κρίση;

Στην Packitup έχουμε επενδύσει στην εξασφάλιση πρώτων υλών που μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές και σε βιώσιμους χρόνους παράδοσης.

Πιο συγκεκριμένα, παραδίδουμε τις παραγγελίες των πελατών μας σε διάστημα 10 ημερών και μάλιστα χωρίς η ποσότητα της εκάστοτε παραγγελίας να είναι απαγορευτική, ακόμα και για τις μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερες ανάγκες σε είδη συσκευασίας. Στην Packitup  αναλαμβάνουμε παραγγελίες από 100 τεμάχια ενώ προσφέρουμε προσωποποιημένες λύσεις  για όλες τις ανάγκες σας, με επαγγελματισμό και σεβασμό προς τους πελάτες μας.

Για περισσότερες πληροφορίες , μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να βρούμε μαζί τη λύση που θα κάνει τη διαφορά.