Η τεχνολογία NFC μπήκε στις ζωές μας στις αρχές του 21ου αιώνα, ωστόσο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα εκατομμύρια ανθρώπων ανά τον κόσμο μόλις τα τελευταία χρόνια. Ενδεχομένως την γνωρίζετε ως έναν τρόπο για εύκολες και γρήγορες πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, όμως, είναι εξίσου αποτελεσματική όταν ενσωματώνεται πάνω σε προϊόντα.

Τι είναι η NFC τεχνολογία;

Η NFC είναι μια ασύρματη τεχνολογία επικοινωνίας μικρού εύρους που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ δύο συσκευών που έρχονται σε επαφή. Η εμβέλεια της είναι μικρή, περίπου 4 εκατοστά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για χρήση σε συσκευασίες προϊόντων.

Πώς λειτουργεί η NFC τεχνολογία στα προϊόντα;

Περνώντας το κινητό τους τηλέφωνο πάνω στη συσκευασία που διαθέτει κάποιο NFC Tag, οι πελάτες σας έχουν πρόσβαση σε έναν νέο, ανεξάντλητο κόσμο περιεχομένου. Το είδος του περιεχομένου εξαρτάται αφενός από τους στόχους που έχετε ως επιχείρηση ή τις ανάγκες που θέλετε να εξυπηρετήσετε ανά περιόδους και αφετέρου από τα προϊόντα που διαθέτετε στους καταναλωτές. Μέσα από ένα NFC tag έχετε την ευκαιρία να ανακατευθύνετε τους πελάτες σας στο website σας (και άρα να αυξήσετε το website traffic), να τους παραπέμψετε στο Google My Business για να αφήσουν μία θετική κριτική (και άρα να ενισχύσετε το brand name σας), να τους οδηγήσετε στα social media σας για να σας ακολουθήσουν (και άρα να χτίσετε ένα πιο δυνατό community). Παράλληλα, μπορείτε να τους προσκαλέσετε σε διαγωνισμούς ή να τους κάνετε ειδικές προσφορές και εκπτώσεις. Εκτός όμως από αυτές τις χρήσεις, η NFC τεχνολογία, εξυπηρετεί και την ανάγκη σας να χτίσετε ισχυρούς δεσμούς με τους πελάτες σας μέσα από τη δημιουργία εξατομικευμένων εμπειριών.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα:

Στην περίπτωση που δραστηριοποιήστε στον κόσμο της μόδας, η NFC τεχνολογία σας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλετε άλλους εναλλακτικούς συνδυασμούς που οι πελάτες μπορούν να φορέσουν το ρούχο που έχουν αγοράσει, να ανακαλύψουν συμβουλές styling από ειδικούς ή και να προσθέσουν στο καλάθι τους άλλα προϊόντα που συμπληρώνουν αυτό που έχουν ήδη αγοράσει. Αν έχετε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών, μέσω του NFC Tag μπορείτε να προβάλλετε μία σειρά από How To videos (unboxing, πώς να γίνει η ενεργοποίηση ενός προϊόντος, προτάσεις χρήσης τους προϊόντος κ.ο.κ.). Παράλληλα, μπορείτε να δώσετε οδηγίες ασφαλείας των προϊόντων καθώς και να προβάλλετε παρόμοια προϊόντα για μελλοντικές αγορές. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η NFC τεχνολογία και σε καταστήματα αθλητικών ειδών καθώς δίνεται η ευκαιρία να προσφέρετε χρήσιμες συμβουλές από ειδικούς trainers, προτάσεις γυμναστικής, ps διατροφής κ.α.

Ποιο είναι το όφελος για τις επιχειρήσεις;

Συλλογή Δεδομένων:

Η NFC τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα προκειμένου να τα χρησιμοποιήσετε για τη βελτιστοποίησή τους.

Ενίσχυση Πωλήσεων:

Αποτελεί ένα επιπλέον αποτελεσματικό κανάλι επικοινωνίας είτε μέσω άμεσων προωθητικών ενεργειών είτε χτίζοντας σχέσεις με υφιστάμενους πελάτες οι οποίοι θα γίνουν το πιστό σας κοινό.

NFC VS QR Code

H τεχνολογία NFC μπορεί να σας έφερε στο μυαλό τα QR Codes, που μέχρι τώρα κάποιοι από εσάς ίσως χρησιμοποιείτε, ωστόσο υπάρχουν σημαντικές διαφορές.

Ευκολία χρήσης:

Η NFC είναι πιο εύκολη στη χρήση από τα QR codes, καθώς δεν απαιτείται η εγκατάσταση καμίας εφαρμογής. Ο καταναλωτής απλά αγγίζει την ετικέτα NFC με το Smartphone του.

Ταχύτητα:

Η NFC είναι ταχύτερη από τα QR codes, καθώς η ανταλλαγή δεδομένων γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Ασφάλεια:

Η NFC θεωρείται πιο ασφαλής από τα QR codes, καθώς η εμβέλεια της είναι μικρή και η ανταλλαγή δεδομένων κρυπτογραφείται.

Είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα στην εμπειρία που προσφέρει η επιχείρησή σας στους πελάτες σας; Η ομάδα της PackitUp βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας καθοδηγήσει βήμα-βήμα και να σας προτείνει λύσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας. Για οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.